A majonéz egy alapvető étel, rengeteg helyen megtalálható hogyan készül. Az én majonézem nem is igazi majonéz, lehet hogy közelebb áll a tartármártáshoz. De a lényeg hogy mi ezt hívjuk majonéznek, és bármikor készítem bármihez, pillanatok alatt elfogy. A legutóbbi vendégség esetén is a majonézes tojás fogyott el először... És természetesen Anyukámtól tanultam. :)
Hozzávalók szimpla adaghoz:
- 1 tojás
- kb fél deciliter étolaj (fontos hogy napraforgó legyen, nem lesz igazán finom olivaolajjal!)
- 1 evőkanál ecet
- egy nagy pohár tejföl
- bazsalikom
- oregánó
- 1 kiskanál cukor
- 1 kis evőkanál mustár
- só, bors
Elkészítés:
A tojást az olajjal és ecettel simára keverjük, majd feltesszük a tűzhelyre, és pont úgy járunk el, mintha tojásrántottát készítenénk. Addig sütjük, míg tojásrántotta jellegű nem lesz, ekkor levesszük a tűzhelyről.
Összekeverjük a többi hozzávalóval, a fűszerek mennyiségét variálhatjuk, de nem kell sok egyikből sem.
Tálalhatjuk rántott hús, sajt mellé, készíthetünk belőle majonézes tojássalátát.
1 db apróra vágott hagymát és 2-3 db kis kockákra vágott krumplit belekeverve tökéletes majonézes krumplit kapunk!