Többféle kenyeret/zsömlét kipróbáltam már itthon elkészítve, de egyik sem volt az igazi. Ma ismét úgy éreztem, nem szeretnék csak a kenyér miatt közértbe menni, megpróbálom ismét itthon, hátha sikerül.
Mivel nagyon finom lett és igazán kevés munkát igényelt, mindenképpen le akartam jegyezni a pontos receptet, íme:
Hozzávalók:
- 1 bögre víz
- 2 bögre finomliszt
- 1 bögre BL80 kenyérliszt
- 50 g élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 2 csipet cukor
- só
Elkészítés:
A bögre vizet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt (én mindig lefagyasztok néhány csomag élesztőt, így bármikor van kéznél, most is a fagyasztóból vettem ki egyet). Nem kell teljesen felfuttatni, csak éppen hogy az első buborékok megjelenjenek, hogy tudjuk, rendben van az élesztő.
Egy nagy tálban összegyúrjuk az összes hozzávalót, a liszteket, élesztős vizet, olajat, sót. Én 5-7 percnél tovább nem dagasztottam, és remek lett a végeredmény. Eztuán 15 percet pihenni hagyjuk a tésztát, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kenyerünket, megvágjuk a tetejét, megkenjük vízzel, és mehet be a sütőbe fél órára. Nekem a fél óra végén már szép színe volt, de az illata még kkcsit éesztős volt, nem éreztem késznek, így lejebb vettem a hőfokon 150 fokra és további 10 percig sütöttem.
Ha kész, rácsra tesszük, megkenjük ismét vízzel a tetejét, és hagyjuk kihűlni.