Mindenféle

Mindenféle

Narancslekvár karácsonyra

2015. december 31. - brumcsi

A férjemmel nagyon szeretünk házi készítésű ajándékokat adni karácsonyra a családtagjainknak. Igazából ez minden évben nagy-nagy fejtörést okoz, mi legyen az aktuális ajándék. Tavaly előtt házi készítésű limoncello-t kapott mindenki (egyedi, személyre szóló címkékkel ellátva), tavaly villanykörtéből készített, itthon festett karácsonyfadíszt (volt pingvin és télapó is), idén végül a narancslekvárt választottuk mint tökéletes ajándék.

Több oldalon is kerestem recepteket, végül ez lett a saját verziónk:

Hozzávalók:

- kb 3-3,5 kg narancs

- fél kg cukor

- 1-1,5 dl víz

- 1 csomag zselésítőszer (pektin alapú)

- 1-2 db citrom

Elkészítés:

A narancsokat alaposan megmossuk. Mivel a héját is felhasználjuk, vegyünk kezeletlen gyömülcsöt. Mi ilyet nem találtunk, a nagyobb boltokban mindegyikre rá volt írva hogy XY vegyszerrel kezelt, vagy egyből az, hogy "emberi fogyasztásra nem alkalmas". Végül piacon vettük a narancsot, remélve a legjobbakat. Mindenesetre alaposan, kefével megmostuk őket, majd krumplihámozóval meghámoztunk kb 2-2,5 kg-t, illetve a citromokat.

A kapott héjakat (citrom és narancs) kb gyufaszál méretűre vágjuk. 

Az összes narancsot most már rendesen meghámozzuk, az összes fehér részt leszedjük. Félbeszedjük, kis kockákra vágjuk, mehet is a lábosba, cukorral, vízzel, feltesszük főni. Otthagyjuk nagyjából 2-3 órára, azalatt alaposan szétfőnek a gyömülcsök. 

Ezután mehet bele a narancsok és a citromok héja, tovább főzzük, kb fél órát. Ezután került bele a zselésítőszer és a citromok kifacsart leve, ezzel már csak további 10-15 percet kell főzni, és mehet is a tiszta üvegekbe, majd dunsztba. Ekkora mennyiségű gyümölcsből nekünk 8 db 340 ml-es üveg lett tele.

Ekkora mennyiségű zselésítőt használva nem lesz igazi zselé állaga, enyhény folyós marad. Ha valaki igazán zselésre akarja főzni, akkor a zselésítőszeren lévő utasítások alapján növelje a zselésítő mennyiségét.

img_0008.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenfelebrumcsitol.blog.hu/api/trackback/id/tr808029370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása