A férjemmel nagyon szeretünk házi készítésű ajándékokat adni karácsonyra a családtagjainknak. Igazából ez minden évben nagy-nagy fejtörést okoz, mi legyen az aktuális ajándék. Tavaly előtt házi készítésű limoncello-t kapott mindenki (egyedi, személyre szóló címkékkel ellátva), tavaly villanykörtéből készített, itthon festett karácsonyfadíszt (volt pingvin és télapó is), idén végül a narancslekvárt választottuk mint tökéletes ajándék.
Több oldalon is kerestem recepteket, végül ez lett a saját verziónk:
Hozzávalók:
- kb 3-3,5 kg narancs
- fél kg cukor
- 1-1,5 dl víz
- 1 csomag zselésítőszer (pektin alapú)
- 1-2 db citrom
Elkészítés:
A narancsokat alaposan megmossuk. Mivel a héját is felhasználjuk, vegyünk kezeletlen gyömülcsöt. Mi ilyet nem találtunk, a nagyobb boltokban mindegyikre rá volt írva hogy XY vegyszerrel kezelt, vagy egyből az, hogy "emberi fogyasztásra nem alkalmas". Végül piacon vettük a narancsot, remélve a legjobbakat. Mindenesetre alaposan, kefével megmostuk őket, majd krumplihámozóval meghámoztunk kb 2-2,5 kg-t, illetve a citromokat.
A kapott héjakat (citrom és narancs) kb gyufaszál méretűre vágjuk.
Az összes narancsot most már rendesen meghámozzuk, az összes fehér részt leszedjük. Félbeszedjük, kis kockákra vágjuk, mehet is a lábosba, cukorral, vízzel, feltesszük főni. Otthagyjuk nagyjából 2-3 órára, azalatt alaposan szétfőnek a gyömülcsök.
Ezután mehet bele a narancsok és a citromok héja, tovább főzzük, kb fél órát. Ezután került bele a zselésítőszer és a citromok kifacsart leve, ezzel már csak további 10-15 percet kell főzni, és mehet is a tiszta üvegekbe, majd dunsztba. Ekkora mennyiségű gyümölcsből nekünk 8 db 340 ml-es üveg lett tele.
Ekkora mennyiségű zselésítőt használva nem lesz igazi zselé állaga, enyhény folyós marad. Ha valaki igazán zselésre akarja főzni, akkor a zselésítőszeren lévő utasítások alapján növelje a zselésítő mennyiségét.