Mindenféle

Mindenféle

Paradicsomos karfiol sütőben

2015. június 22. - brumcsi

A napokban egy bölcsességfog műtét miatt tejmentes étkezést kellett megvalósítanunk néhány napon keresztül. Adódik a kérdés, mi az az étel, ami megfelel az alábbi kritériumoknak:

- tejmentes

- puha, könnyen rágható

- legyen hozzá minden itthon, mert nem szeretnék már megint boltba mennni.

Karfiol volt itthon, pont sajtos szószban sült karfiolt szerettem volna készíteni a héten, de az ugyebár tejfölös és sajtos is, tehát kiesett. Így született meg az alábbi recept:

Hozzávalók:

- 1 karfiol

- 500ml-es paradicsompüré

- 3-4 gerezd fokhagyma

- koriander

- bazsalikom

- reszelt sajt, ha nincs szükség a tej- és tejtermék mentes étkezésre

Elkészítés:

A rózsáira szedett karfiolt előfőzzük sós-korianderes vízben pár percig, éppen csak roppanósra. Amíg fő a karfiol, elkészítjük a szószt - a pardicsompüréét összekeverjük a zúzott fokhagymával, korianderrel, apróra vágott friss bazsalikomlevelekkel (mindegyik fűszerből lehet bele bátran tenni). A karfiolt leszűrjük, és mehet is a hőálló üveg tepsibe, egyenletesen elosztva. Ráöntjük a paradicsomos szószt (és a reszelt sajtot), majd betesszük a sütőbe. 150 fokon légkeveréssel 30 percig sütjük, majd 5 percre megemeljük a hőmérsékletet 220 fokra.

Ehetjük magában, húsokhoz köretnek, vagy tükörtojással. Tésztát is főzhetünk ki hozzá, ha önmagában nem érezzük laktatónak, bár mi főleg így nyáron szeretjük az ilyen könnyű ételeket.

Mivel nem mindenki volt tejtermék-mentes étkezésre ítélve, én a tepsi felében szórtam rá sajtot, a másik felében nem. 

 paradicsomos_karfiol_es_cica_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenfelebrumcsitol.blog.hu/api/trackback/id/tr677562696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása