Mindenféle

Mindenféle

Zseniális fokhagymás-tejszínes pácolt hús

2015. június 21. - brumcsi

Ez a recept az elsök között van a saját kitalálású receptjeim között. Kb 2,5 éve főzök magarma és a családomra, előtte rám főztek :) Sokáig nem igazán mertem saját receptekkel kísérletezni, de gyakran készítettem el ételeket a recepthez képest 1-2 eltéréssel. 

Nemrég egy vendégség alkalmával kellett olyan ételt találnom, amit nagyrészt előre el lehet készíteni, hogy a vendégség napján már a lehető legkevesebb dolgom legyen vele, hiszem lesz elég más készülnivaló. Ekkor született meg ez a recept:

Hozzávalók:

- 3-4 nagyobb krumpli

- kb 0.4 kg csirkemell vékony szeletekre vágva

- 2.5 dl tejszín

- 6-8 gerezd fokhagyma

- 1 evőkanál méz

- 1 evőkanál dijoni mustár (normál mustárral is remek lesz szerintem)

- só, bors

Így készül:

Először előkészítjük a pácot: összekeverjük a tejszínt, a megpucolt, összezúzott fokhagymát, mézet, mustár, sót, borsot. Előveszünk egy kisebb, lefedhető edény, melybe a hús és a pác együtt befér. Először 1-2 evőkanál pácot teszünk az edény aljára, majd erre egy réteg húst fektetünk. A húsokra merjük a következő réteg pácot, majd felváltva haladunk tovább, amíg minden el nem fogy. A maradék pácot ráöntjük az egész tetejére. Fontos a rétegezés, így fogja jól átjárni a húsokat a pác íze. Lefedve 1 éjszakára hűtőbe teszük.

Másnap megfőzzük a krumplit (én előre megpucolom és kis kocákra vágom, mert egyrészt gyorsabb megfő, másrészt nem szeretek főtt krumplit pucolni - de persze mindenkinek másképpen kényelmesebb). A megfőtt krumplit egy hőálló üveg tepsi aljára tesszük, összetörjük és szétterítjük (elég villával szétnyomkodni, az sem baj ha maradnak benne nagyobb darabok). Ha ezzel megvagyunk, jöhet a hús - egy rétegben elrendezzük a krumpli tetején, a maradék pácot ráöntjük. Az egészet lefedjük alufóliával, és mehet is a sütőbe (180 fok, légkeverés, kb 40 perc). A 40 perc után levesszük az alufóliát, feljebb emeljük a hőmérsékletet kb 220 fokra és további 5-10 percig sütjük, amíg szépen el nem kezd pirulni a teteje.

Csemegeuborkával, kovászos uborkával, savanyúsággal tálaljuk. Én még ratatouille-t is készítettem mellé, együtt tökéletes volt! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenfelebrumcsitol.blog.hu/api/trackback/id/tr957559582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása